Micro Plastics in Cosmetica
Micro Plastics zijn al enige tijd een bijzonder actueel thema. Gisteravond nog op het nieuws, micro plastics op de Noordpool aangetroffen in het ijs! Gisteren middag ‘toevallig’ al dit blog geschreven want ook bij ons, bij Chris Farrell staat het milieu en onze verpakkingen al jarenlang hoog op de agenda.
Wij houden van alles wat leeft en ons in leven houdt.
Moederaarde met alles daarop is ons bijzonder dierbaar.
Micro Plastics wat is het
Micro plastics zijn kleine deeltjes plastic die in het milieu terechtkomen.
De afmeting van de deeltjes is niet gedefinieerd maar ze kunnen op microscopisch niveau voorkomen. Met name in zeeën en oceanen kunnen microplastics tot problemen leiden.
Voor alle duidelijkheid in geen van onze preparaten zitten micro plastics
Al heel lang geleden hebben wij afscheid genomen van plastic tasjes en wordt alternatief materiaal ingezet zoals papier.
Voor plasticstasjes is dat een makkelijke exercitie, voor andere zaken ligt dat wat gecompliceerder. Dit komt omdat er andere belangrijke zaken meespelen.
Vanwege de zwaarwegende milieubelangen en de discussie die al enige tijd gevoerd wordt hebben we met onmiddelijke ingang besloten om het cellofaneren van onze productverpakkingen achterwege te laten. De lastige afweging was hoe ‘verzekeren’ ofwel verzegelen we onze verpakking? En dat bleek lastiger dan we dachten.
De verpakkingszegel die we hadden bleek te fragiel te zijn, dus nu een iets grotere. Maar daarmee zijn we er nog niet. Het is een proces dat volop onze aandacht heeft en in beweging is.
De verpakkingsindustrie werkt hard aan nieuwe ontwikkelingen
Ontwikkelingen die helaas nog niet zo snel gaan als wij zouden willen en echte oplossingen vragen waarschijnlijk nog wel om een paar jaar.
We wachten op een plasticfolie die is ontwikkeld uit “hernieuwbare grondstoffen“.
Zo’n plasticfolie van op suiker lijkende stoffen bestaat bijvoorbeeld al, alleen heeft dat ook nogal wat nadelen voor ons type producten.
Het is namelijk niet helder, maar licht bruin en dat ziet er niet zo fris uit. Daar komt bij dat het met ongveer 6 maanden begint op te lossen. Het gaat bladderen en begint er dus rommelig en vies uit te zien.
Zes maanden is ook zeker veel tekort, vooral als je bedenkt dat cosmeticaproducten vanaf de productiedatum minimaal 3 jaar houdbaar moeten zijn.
Maar we gaan ervan uit dat de ontwikkeling van dit soort folies zich richting een meerjarige duurzaamheid beweegt dus dat dit probleem zich in de toekomst vanzelf oplost.
Ondertussen kunt u ervan verzekerd zijn dat Chris Farrell Cosmetics een onderneming is die het milieu zeer ter harte neemt en dat zij de juiste maatregelen treft om dienovereenkomstig te kunnen handelen.
Dierproefvrije huidverzorging
Hoewel dit natuurlijk niets met micro plastics te maken heeft wil ik het hier toch graag nogmaals noemen.
Nog zo’n belangrijk thema, nooit hebben wij gebruik gemaakt van dierproeven, voor Chris Farrell is dat evident.
Als je van het milieu houdt en alles wat leeft dan gaat dat niet samen.
We zijn afgelopen juli dan ook door de wereldwijde grootste organisatie de PETA als dusdanig gecertificeerd: “cruelty free“.
Op de hoogte blijven
Wilt u graag op de hoogte blijven van wetenswaardigheden en interessante ontwikkelingen abonneer u dan op onze nieuwsbrief.
Geef een reactie