
Overbelasting van de lever
De mate van energie en vitaliteit die u in het dagelijks leven ervaart hangt nauw samen met de gezondheid van uw lever. In geen enkel ander orgaan in uw lichaam vinden er per seconde namelijk zoveel stofwisselings- en ontgiftingsprocessen plaats dan in de lever.
U kunt de lever beschouwen als een enorm krachtig filter: dagelijks stroomt er meer dan 2000 liter bloed door onze lever heen. Alles wat we eten en drinken, op onze huid smeren en inademen wordt door de lever omgezet en vervolgens opgeslagen of juist onschadelijk gemaakt. Wordt dit teveel dan leidt dit tot overbelasting van de lever.
Ook bij veel hormonale klachten zien we dat de lever uit balans is.
In veel gevallen zit er dan overtollig vet in de lever.
Het gevolg is dat uw lichaam zich niet goed ontgift van de vele schadelijke stoffen die u binnen krijgt.
In Nederland alleen al zijn er meer dan 3,5 miljoen mensen met een niet-alcoholische vervette lever.
Hoe meer overgewicht, hoe groter de kans op zo’n vervette lever. Van de mensen met obesitas heeft 90% een niet-alcoholische vervette lever.
Maar gelukkig is er ook goed nieuws want leververvetting is een omkeerbaar proces.
Wat is een niet-alcoholische vervette lever
Onze lever is een echte krachtpatser. Wanneer de lever uit balans is, worden meer dan 500 processen in uw lichaam niet goed uitgevoerd.
De meest voorkomende leveraandoening is een niet-alcoholische leververvetting. Zoals de naam al doet vermoeden is dit dus een leververvetting die niet het gevolg is van het gebruik van alcohol.
De lever krijgt meer vetten aangeboden dan deze aankan. Het gevolg is dat de lever deze vetten zelf gaat opslaan in de levercellen (in de hepatocyten).
Een ander gevolg is ook dat vele schadelijke stoffen niet goed worden ontgift en in het lichaam worden opgeslagen. En op deze manier wordt de deur wagenwijd opengezet voor vele verschillende ziektes.
Burn-out van de leverpaden
Ontgiftingspaden werken samen. Als het ene pad overbelast is, kan een gifstof door een ander pad worden verwerkt. Maar zodra de back-upsystemen overbelast zijn of last hebben van een ‘burn-out’, is het lichaam niet meer in staat om gifstoffen te verwijderen. Vervolgens kunnen deze gifstoffen bijna elk stelsel in het lichaam beschadigen en verstoren. Verstoringen zijn dan te zien op:
- het zenuwstelsel
- het hormonale evenwicht
- de spijsvertering
- onze nieren
- de huid
- immuniteit, etc.
Want ook stemmingen kunnen het gevolg zijn van stagnaties op de ontgiftingspaden.
Interessante weetjes over de lever
Ik raad je aan om dit artikel goed door te nemen en wel om de volgende redenen:
- Bijna alle hormoon-gerelateerde klachten hangen samen met het niet goed functioneren van uw lever. Wanneer u uw lever in topconditie houdt, verkleint u dus de kans op vele hormonale klachten.
- Langdurige leverklachten zorgen voor cognitieve (hersen)klachten.
De belangrijkste functie van de lever is; naast detoxificatie, de glucose bevoorrading van de hersenen. Leververvetting zorgt ervoor dat de hersenen steeds minder energie krijgen met alle gevolgen van dien. - Huidaandoeningen als psoriasis en acne zijn vaak ook gerelateerd aan het slecht functioneren van de lever.
- Klachten worden helaas in een laat stadium opgemerkt. In sommige gevallen heeft iemand pijn rechtsboven in de buik. Wanneer iemand echter klachten heeft als spierzwakte, vermoeidheid en gewichtsverlies is de aandoening vaak al in een ver stadium.
- Een leververvetting zorgt ook voor een tekort aan vitaminen en mineralen.
Denk hierbij aan de in vet oplosbare vitamine A, D en E, maar ook aan koper en vitamine B12. Een tekort aan deze stoffen verlaagt de slagkracht van het immuunsysteem zodat de kans op vele secundaire aandoeningen groter is. Leververvetting zorgt ook voor een hoge ijzerspiegel, met als gevolg een verhoogde vrije radicale belasting en daarmee grotere kans op ontstekingen en weefselschade. Deze continue laaggradige ontstekingen zorgen ook voor een voortijdige veroudering van uw huid.
Veelvoorkomende oorzaken van een niet-alcoholische leververvetting
- Weinig lichaamsbeweging / veel zitten – iets wat we veel zien in onze moderne leefstijl
- Overgewicht, let vooral op buikvet**
- Diabetes
- Insuline resistentie
- Hoge bloedsuikerspiegel
- Hoge bloeddruk
- Een trage schildklier
- Verhoogde LDL en verlaagde HDL spiegel
- Veel suiker en geraffineerde koolhydraten – iets wat we veel zien in gemaksvoedsel
- Het teveel binnenkrijgen van glucose fructose stroop of high corn syrup. Let op dit wordt aan heel veel producten toegevoegd en zit vooral in frisdrank.
- Gastric bypass (maag verkleining)
**Let op: want ook slanke mensen kunnen een vervette lever hebben. De ‘binnenkant’ zegt in dit geval niet altijd iets over de ‘buitenkant’. Iemand kan bijvoorbeeld slank zijn en toch veel vet hebben in en rondom de organen.
Belangrijke tips bij overbelasting van de lever – Zo houdt u uw lever gezond
1. Eet cholinerijke voedingsmiddelen
Choline is een hele waardevolle stof waar helaas veel mensen een tekort aan hebben. Het is een bouwstof voor de hersenen en zit ingebouwd als vet in de celmembranen. Wat choline zo bijzonder maakt is dat het vet afbreekt en helpt met het afvoeren van vetten uit de lever. Indien men onvoldoende choline binnen krijgt, stapelen vetten zich sneller op in de lever.
In welke voedingsmiddelen treft u choline aan
- Eidooiers (293 mg/100gram)
- Garnalen (135mg/100gram)
- Zalm (113mg/100 gram)
- Kipfilet (117mg/100gram)
- Broccoli (62mg/100gram)
- Bloemkool (58mg/100gram)
- Kikkererwten (30mg/100mg
- Avocado’s (14mg/100gram)
2. Zorg voor een gezonde darmflora
Een verstoorde darmflora is een van de belangrijkste oorzaken van een niet-alcoholische leververvetting.
Wanneer je darmflora langdurig uit balans is, zorgt dit in veel gevallen voor het lekkende darm syndroom (leaking gut). Hierbij lekken zogenaamde endotoxines vanuit uw darm uw bloedbaan in. Endotoxines zijn afvalstoffen van schadelijke bacteriën in de darm die een ontstekingsreactie opwekken. Naast ontstekingen zorgen ze ook voor de aanmaak van vrije radicalen die de lever aantasten, maar ook nadelige invloed hebben op onze huid.
Een aantal tips voor een gezonde darmflora zijn
- Let extra op (te) veel zitten. Dat beïnvloed de darmflora nadelig
- Minimaliseer het gebruik van suiker, tarwe en gefrituurde producten
- Eet volop groente en fruit zodat je voldoende prebiotische vezels binnen krijgt, die dienen als voeding voor je darmbacteriën
- Zorg ook voor voldoende ontstekingsremmende voeding als olijfolie, verschillende kruiden en knoflook
3. Minimaliseer of nog beter elimineer alles met glucose fructose stroop
Glucose fructose stroop is een grote vijand voor onze gezondheid en zorgt ook voor overbelasting van de lever.
Deze goedkope zoetstof – vaak afgekort als HCFS of high corn fructose syrup – wordt bijna overal aan toegevoegd. Het zit vooral in frisdrank. Het wordt in de lever omgezet in xantine en urinezuur. Deze stoffen verhogen de kans op het krijgen van jicht. HCFS is ook een sterke aanjager van insulineresistentie. Het gevolg hiervan is dat organen langzaam van hun energie worden afgesneden.
4. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Door te bewegen verhoogt u de insuline gevoeligheid. Het gevolg is dat vetten beter worden verbrand en de opslag van vetzuren in de lever daalt. Krachttraining heeft als extra voordeel dat het rustmetabolisme toeneemt zodat er meer energie en dus vetten verbrand worden wanneer men in rust is.
5. Zorg voldoende vitamine E
Vitamine E wordt in de natuurgeneeskunde vaak ingezet bij de behandeling van leververvetting.
Vitamine E is een in vet oplosbare antioxidant. Eenvoudig gezegd zorgt het ervoor dat vetten stabiel blijven en dus niet oxideren. Zolang vetten in de lever stabiel blijven weet onze lever er raad mee. De lever kan ze bijvoorbeeld omzetten in andere stoffen of er energie uit vrijmaken.
Vitamine E is zeer waardevol, vooral in alle vetrijke weefsels. Denk hierbij niet alleen aan de lever maar ook aan de hersenen en de huid.
Voedingsmiddelen waar we veel vitamine E in aantreffen zijn:
- Tarwekiemolie
- Amandelen
- Avocado
- Spinazie
- Kiwi
Geef altijd de voorkeur aan voeding en niet aan supplementen tenzij die op natuurlijke en biologische basis zijn. Neem bijvoorbeeld Vitamine E die bestaat uit 4 natuurlijke vormen tocoferolen en in de meeste vitamine E supplementen treft u vaak maar 1 tocoferol aan.
6. Gebruik kruiden die uw lever versterken, voorkom overbelasting van de lever
De krachtigste leverkruiden zijn knoflook, kurkuma en kaneel. De absolute topper is mariadistel. Mariadistel is bij uitstek een leverkruid of levertonicum. In Europa wordt mariadistel al meer dan 2000 jaar ingezet bij uiteenlopende ziekten van lever en galblaas en ter bescherming van lever en galblaas tegen toxines en andere schadelijke invloeden. Minder bekend is dat mariadistel(extract) de glucose- en vetstofwisseling ondersteunt.
Mariadistel kan ook ingezet worden bij uiteenlopende huidaandoeningen. Zie bovenstaande interessante link.
Geef een antwoord