Pigmentafwijkingen
Pigmentafwijkingen zijn er in diverse vormen; bruine vlekken, kleurloze vlekken, het zwangerschapsmakser, zomer sproetjes etc.
UV-straling en zeker teveel leidt tot voortijdige huidveroudering met als gevolg veel pigmentatieproblemen.
Onze huidkleur wordt bepaald door het pigment
De normale kleur van de huid wordt voornamelijk bepaald door het pigment “melanine”, dat door bepaalde huidcellen (melanocyten ofwel pigmentcellen) wordt geproduceerd.
Het pigment verspreidt zich tussen de andere cellen en bevindt zich in de bovenste huidlaag.
Het pigment is donkerbruin van kleur.
Zonder pigment zou de huid er vaalwit uitzien met paarse verkleuringen, veroorzaakt door het bloed dat door de aderen in onze huid stroomt.
Daarnaast speelt ook de dikte van de huid een rol bij de huidskleur.
Verschillen in huidskleur tussen diverse rassen en etnische verschillen hangen samen met het aantal, de vorm en de verdeling van pigmentcellen in de huid.
Afwijkingen in de huidskleur worden pigmentstoornissen genoemd.
Hoe ontstaan pigmentafwijkingen
Pigmentstoornissen kunnen op verschillende manieren ontstaan.
In sommige gevallen is over de oorzaak echter nog weinig tot niets bekend.
Pigmentstoornissen kunnen een gevolg zijn van:
- Een toename van de productie van melanine.
Het meest bekende voorbeeld hiervan is het bruin worden door de zon. - Een toename of groter worden van het aantal melanineproducerende huidcellen.
Bij donkere rassen is dit van nature al door de hele huid het geval, maar bij sproeten, café au lait vlekken en moedervlekken komt dit lokaal, en al of niet verspreid over meerdere plekken door de huid, voor. Over de oorzaak hiervan is niets bekend. - De oorzaak van vitiligo is vooralsnog onbekend.
Men vermoed dat het een stoornis in het afweersysteem (auto-immuunsysteem) is, omdat het vaak gepaard gaat met andere auto-immuunziekten, zoals suikerziekte en schildklierafwijkingen. - Bij de aandoening pityriasis alba bestaat mogelijk een verband met een overgevoelige huid, zoals die bij kinderen met constitutioneel eczeem (ook wel dauwworm genoemd) wordt gezien.
- Pityriasis versicolor wordt veroorzaakt door een gist. Normaal is de mens gastheer van deze gist en bevindt hij zich gewoon op onze huid (net als vele andere bacteriën), zonder dat wij daar last van hebben. Onder bepaalde omstandigheden (zoals warmte, transpireren, vette huid, overmatig zeepgebruik, zonnebrandolie) ziet deze gist kans te gaan groeien. Dat kan vervolgens pityriasis versicolor veroorzaken.
Welke symptomen doen zich voor en hoe kunnen we ze efficiënt aanpakken?
Symptomen
De verschillende soorten pigmentatiestoornissen
Eenmaal de 30 voorbij merken heel wat vrouwen dat hun huid een onregelmatige (hyper) pigmentatie begint te vertonen.
Hyperpigmentatie houdt in dat de er een overmatige donkerdere verkleuring van uw huid plaatsvindt. En dit is een extra aandachtspunt voor de “donkere huid“.
Verschillende problemen kunnen zich voordoen:
- Lentigines, ook ouderdomsvlekken genoemd, zijn hoofdzakelijk toe te schrijven aan veroudering van uw huid.
We spreken van lentigines solares als ze het gevolg zijn van veel of vaak zonnen. - Melasma, over het algemeen toe te schrijven aan een hormonale ontregeling.
Dit kan ontstaan door inname van bepaalde geneesmiddelen (bijvoorbeeld orale anticonceptie).
Of bij onbeschermde blootstelling aan de zon tijdens de zwangerschap. In het laatste geval heeft men het over een zwangerschapsmasker. - Sproeten (zomer), met een medische term ook efeliden genoemd.
In de winter zijn sproeten er niet, tenzij men zonnebankt! Sproeten ontstaan door blootstelling aan UV-licht. - Post-Inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH), bijvoorbeeld als gevolg van acne.
Een dergelijke vlek ontstaat door een teveel aan melanine veroorzaakt door de ontsteking.
Deze vlekken zijn volkomen onschadelijk, maar kunnen wel ontsierend zijn.
Een mooie egale huidtint behoort uiteindelijk tot 1 van de 7 schoonheden.
Oorzaken
Als uw melanineproductie ontregeld raakt…
Zon, huidveroudering en erfelijke aanleg zijn de belangrijkste factoren die de pigmentatie van uw huid bepalen.
En eenmaal de 30 voorbij kunnen ze leiden tot een ontregelde productie en spreiding van melanine, het pigment dat uw huid haar kleur geeft. Hierdoor gaat de melanine zich onregelmatig over de huid verspreiden en zich op bepaalde plaatsen aan het oppervlak van de epidermis ophopen.
Resultaat: de huid wordt ongelijkmatig gepigmenteeerd en er vormen zich vlekken aan haar oppervlak.
Wanneer naar de huisarts
In het algemeen geldt dat elke verandering van een moedervlek aanleiding moet zijn tot een bezoek aan de huisarts.
Dit kan zijn: vergroting (vooral met een grillige begrenzing), donkerder worden, ontsteking, onregelmatige verkleuring, bloeding, jeuk en pijn aan de moedervlek.
Behandelen hyperpigmentatie
Hyperpigmentatie bestrijden
Enkele goede gewoonten om de ontwikkeling van pigmentvlekken te voorkomen en een stralende, gelijkmatige teint te behouden:
- Breng elke ochtend een verzorgingsproduct tegen pigmentvlekken aan op uw gezicht en hals.
(bijvoorbeeld het Mela-Light concentraat van de dermatologische huidverzorging van Chris Farrell)
Hyperpigmentatie is een continu proces dat een dagelijkse aanpak vereist.
Wees u ervan bewust dat er producten op de cosmetische markt zijn die bij langdurig gebruik zorgen voor allerlei pigmentverschuivingen in uw huid en daarmee voor witte vlekken zorgen.
De stof hydroquinone staat hierom bekend. - Bescherm uw huid tegen zonnestralen met een beschermend product wat zowel een UVA- als een UVB-filter (SPF 25) bevat.
En bij felle zon een product met een hoge beschermingsfactor (SPF 50).
De zon is dé grote boosdoener die pigmentvlekken doet ontstaan en verergeren. Wat dat betreft is een goede zonbescherming de beste anti-ageing behandeling voor uw huid.
Een goede zonbescherming vormt dus de basis van elke behandeling.
De dermatoloog beschikt ook over diverse technieken om pigmentvlekken te corrigeren (laser, peelings, cryotherapie…).
Alleen hij kan een nauwkeurige diagnose stellen en de geschikte behandeling voorstellen voor het soort pigmentvlekken waarmee u kampt.
Geef een reactie