Anti-Ageing – en het proces van verouderen
Anti-Ageing iedereen heeft het er over, dit gaat over het stoppen van de veroudering.
Verouderen we kunnen er niet om heen!
Maar het tegengaan hiervan is blijkbaar iets wat we heel belangrijk vinden ;-).
Wat is verouderen nou eigenlijk en waaraan herkennen we het?
En kunnen we er überhaupt iets tegen doen?
Kunnen we het misschien wel vertragen?
Oorzaken van veroudering
Onze levensverwachting en gezondheid hebben te maken met omgevingsfactoren en met onze genen.
Maar hoe gek dat in eerste instantie misschien ook lijkt, zelfs toeval speelt een rol. Want iemand die een ongeluk krijgt, kan immers voortijdig overlijden.
Daarentegen worden mensen in sommige families heel oud. Ze blijven vaak ook lang gezond, zonder veel last te hebben van ouderdomsaandoeningen.
In deze families komen genen voor die ervoor zorgen dat de lichaamscellen langzamer verouderen.
Maar daar waar we vroeger dachten dat het vooral om de genen gaat die we meekrijgen weten we nu dat vooral onze leefstijl bepalend is voor de mate waarin en de snelheid waarmee we verouderen.
Veroudering is schade aan het DNA en onze cel
Om de oorzaken van veroudering te vinden, kijken onderzoekers vooral naar het DNA en de productie en afbraak van eiwitten in onze cellen.
Dat systeem werkt steeds minder goed als we ouder worden. En ons DNA gaat daardoor achteruit.
Dat zie je bijvoorbeeld bij onze chromosomen. Zij hebben aan hun uiteinden beschermende delen (telomeren). Die worden na elke deling van een cel heel ietsje korter. En uiteindelijk ‘rafelen’ onze chromosomen. Daardoor kunnen onze cellen het DNA steeds minder goed ‘lezen’ en produceren daardoor minder goede eiwitten.
En als de uiteinden dan op een gegeven moment tè kort zijn geworden, deelt de cel zich niet meer.
Ons DNA zelf loopt duizenden keren per dag schade op, dit komt door afvalstoffen uit ons lichaam, maar bijvoorbeeld ook door zonlicht en sigarettenrook als we roken.
Ons lichaam repareert die beschadigingen meteen. Maar bij ouderen gaat dat steeds iets minder goed.
Hierdoor kunnen dan afwijkende cellen ontstaan die zich ongecontroleerd gaan delen: kankercellen.
Bij een aantal ouderdomsaandoeningen werkt het systeem van afbreken en hergebruiken van eiwitten in cellen niet goed meer. Als eiwitten zich daardoor opstapelen in onze cellen, werkt de cel niet goed meer. Eiwitstapeling komt bijvoorbeeld voor bij chronische aandoeningen aan het zenuwstelsel, zoals de ziekte van Parkinson of Alzheimer en Dementie.
Verouderen; toename van het aantal ontstekingsprocessen
Als we verouderen komt dit doordat het aantal ontstekingsprocessen in ons lichaam toeneemt.
Ontstekingen groot of klein zorgen ervoor dat er een reeks processen in ons lichaam ‘aangezet’ worden. Feitelijk is dit een normaal onderdeel van het ouder worden, zeker zoals we daar nu tegenaan kijken. Ons immuunsysteem wordt minder krachtig als we ouder worden en daarmee zijn we dan minder goed bestand tegen allerhande aanvallen.
Ons lichaam wordt zo door diverse omstandigheden blootgesteld aan oxidatieve stress.
De kracht van ons immuunsysteem is hierin bepalend, want als we een krachtig (gezond) afweersysteem hebben dan zijn we namelijk veel beter bestand tegen al die aanvallen.
Als het onze huid aangaat speelt onze “huidbarrière” hier een belangrijke beschermende rol.
Maar naast dat onze weerstand afneemt helen we ook nog eens minder snel.
Veroudering en de rol van voeding
Voeding heeft een groot aandeel in onze leefstijl en speelt hierdoor een belangrijke rol bij gezond en vitaal ouder worden.
Dat betekent dat we met onze voeding een tool in handen hebben voor anti-ageing.
We weten inmiddels dat er bepaalde voedingsstoffen zijn die ontstekingsprocessen in ons lichaam activeren. Deze bewuste voedingsmiddelen zorgen ervoor dat ons lichaam continu belast wordt met zogenaamde “laaggradige ontstekingen”. En dit triggert uiteraard ons immuunsysteem, wat een behoorlijke stressvolle belasting is voor ons lichaam.
Hierdoor verouderen we dus sneller.
En aangezien onze huid ons grootste orgaan is die ook slachtoffer.
Voedingsstoffen die hier een grote rol in spelen zijn vetten en suikers. De omega 6 vetten zoals; mais- en zonnebloemolie, maar ook suikers zijn een aanslag op uw huidconditie.
Ook mineralen spelen een belangrijke rol bij een gezond afweersysteem, zo kan een tekort aan zink ook de kans op ontstekingen vergroten. Zink speelt een belangrijke rol bij wondheling.
Laat ik vooral dicht bij ‘huis’ blijven en het eerst hebben over de huid.
Huid Veroudering
Huidveroudering is hier iets aan te doen? Jazeker!
Met de juiste aanpak en gebruik van de juiste huidverzorging. Dat is huidverzorging die zorgvuldig op uw huidtype en -conditie is afgestemd.
We hadden het eerder even over het ‘rafelen’ van de chromosomen. Als de telomeren niet meer intakt zijn dan deelt de cel niet meer.
Dit fenomeen stimuleren we, weliswaar vaak onbewust, met bepaalde anti-ageing behandelingen voor de huid.
U kunt hierbij dan denken aan huidbehandelingen als; dermabrasie en veelvuldige toegepaste chemische peelings.
Deze anti-ageing behandeling worden toegepast omdat men de filosofie aanhangt dan wanneer we de bovenlaag van de huid verwijderen we de onderste huidlaag stimuleren om te delen en dus te vernieuwen. Maar helaas leidt overstimulatie tot ‘rafelen’ en helaas dan ook tot een vervroegde huidveroudering!
Wat hier ook iets over zegt is de “Hayflick limiet”
Huidafwijkingen bij de ouder wordende huid
Nog wat kleine huidfeitjes
We verliezen per jaar 1% collageen uit onze huid, collageen zorgt voor de stevigheid van onze huid.
Het vetgehalte in onze huid neemt per 10 jaar met 23% af. Dit betekent volumeverlies in ons gelaat en een verminderde weerstand.
Onze huidreceptoren verminderen daardoor kan onze huid niet alle werkstoffen meer even efficiënt verwerken.
Bovenstaande huidfeitjes zorgen ervoor dat er zichtbare verouderingsverschijnselen optreden en we actief een anti-ageing beleid in dienen te zetten om onze voortijdige huidveroudering af te remmen. En rimpels te verminderen.
Fotobiostimulatie van de cellen
Fotobiostimulatie is een specifieke vorm van lichtherapie hiermee worden de mitochondriën in uw celkernen weer van energie voorzien.
Uw (huid)cellen worden gerevitaliseerd. Hiermee komen een aantal cruciale lichaamsfuncties weer in een optimale conditie. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en de lymfestroming wordt geoptimaliseerd. Na een behandeling voelt u zich niet alleen energieker maar u ziet er ook ‘frisser’ en meer onstspannen uit.
Résumé
Anti-Ageing zou eigenlijk een integrale aanpak moeten zijn.
Voor een optimaal resultaat kunnen we het een niet los zien van het andere. Want het geheel is meer dan de som van de delen.
Het is wetenschappelijk bewezen dat een gezond voedingspatroon ervoor kan zorgen dat ziekten waarvoor een genetische aanleg bestaat kunnen worden afgeremd, dus laat u niet aanpraten dat uw gezondheid en een lange levensduur uitsluitend bepaald worden door uw genen.
Een serieuze ani-ageing aanpak is zinvol en heeft wel degelijk postieve effecten op onze gezondheid en vitaliteit.
Het wel iets is wat we dagelijks onder onze aandacht moeten houden, want het heeft weinig zin om zo nu en dan eens een ‘kuurtje’ te doen ;-).
Anti-ageing is een marathon niet een sprint
Wilt u graag op de hoogte blijven van nieuwe wetenswaardigheden dan is het leuk als u zich abonneert op onze nieuwsbrief.
Geef een reactie