Overgevoeligheidsreactie
Bent u overvoelig, intollerant of misschien zelfs wel allergisch
Een overgevoeligheidsreactie is een reactie van ons immuunsysteem op een bepaalde prikkel.
Immunologie is zeer complex.
Helaas is immunologie ook ongelofelijk belangrijk in de moderne geneeskunde.
Zoals bij kanker, acute en chronische infectieziekten (hepatitis, HIV, Lyme etc.) en auto-immuunziekten zoals MS, Ziekte van Crohn en reuma.
Maar ook bij aandoeningen waar u misschien niet direct aan de afweer denkt, zoals bij diabetes en alle hart- en vaatziekten.
En dan hebben we het nog niet eens over de huid.
De overgevoeligheidsreactie
Zoals de naam al doet vermoeden zijn al deze processen het gevolg van een onterechte, overdreven afweerreactie van ons lichaam op een niet tot nauwelijks vijandelijke prikkel.
Dat kan ook een allergische prikkel zijn, een reactie op een lichaamseigen stof (auto-immuunziekten) of op lichaamsvreemde stoffen.
Overgevoeligheid
Een overgevoeligheidsreactie zoals bijvoorbeeld; jeuk, roodheid, ontsteking die niet kunnen worden herleid tot een specifieke oorzaak, worden vaak – bij gebrek aan een betere beschrijving – afgedaan als een pseudo-allergie.
De meeste pseudo-allergieën zijn tot op heden niet of nauwelijks in kaart gebracht, maar men weet van veel stoffen wél dat ze een pseudo-allergie kunnen veroorzaken.
Het gaat dan om allerlei medicijnen, cosmetica, lichamelijke verzorgingsproducten, alcoholische dranken, metalen en voedseltoevoegingen (E-nummers).
Kort gezegd:
- Alleen bij een allergie is het immuunsysteem betrokken, bijvoorbeeld een koemelk of noten allergie
- Bij intolerantie is er een lichamelijke onverdraagzaamheid voor een specifieke stof, zoals bijvoorbeeld lactose en gluten
- Overgevoeligheid is voor de rest
Intolerantie
Met de term “intolerantie” bedoelen we het medische onvermogen om iets te verdragen.
Het lichaam heeft dan moeite om bepaalde eiwitten goed te verwerken.
Een bekende vorm van intolerantie is een voedselintolerantie.
Hieronder vallen onder andere:
- Fructose-intolerantie (fruitsuikers)
- Lactose-intolerantie (melksuiker)
- Gluten-intolerantie (graanbestanddelen)
Een voedselintolerantie wordt meestal veroorzaakt door een lichamelijk onvermogen, maar kan ook worden veroorzaakt door een psychosomatische afkeer ofwel aversie van bepaalde voedingsmiddelen.
Behalve voor voeding kunnen mensen ook intolerant zijn voor chemische bestanddelen in onder andere medicijnen en cosmetica.
In dat geval ontstaat veelal huidirritatie, jeuk en roodheid.
Eczeem is ook vaak een gevolg van een overgevoeligheidsreactie.
Allergie
Een allergie is een overdreven felle verdedigingsreactie van ons immuunsysteem op lichaamsvreemde eiwitten of eiwitachtige stoffen (allergenen).
Mensen kunnen allergisch zijn voor zo’n beetje alles waar eiwit-onderdelen in zitten.
Denk maar eens aan melk, eieren, vlees, vis, schelp- & schaaldieren, groenten, fruit, noten, peulvruchten, granen, zaden, paddenstoelen.
Maar ook stuifmeel, huidschilfers, huisstofmijt en insectenspeeksel.
Deze stoffen zijn in principe ongevaarlijk, maar het lichaam ziet ze als gevaarlijk en valt ze aan.
Bij een échte allergie is altijd uw immuunsysteem betrokken.
Allergieën zijn namelijk immunologisch gemedieerde reacties, die veelal volgens het “IgE-mechanisme” verlopen.
Het immuunsysteem reageert extreem fel op de eiwitachtige stof en maakt er heel veel antistoffen tegen aan.
Hierdoor krijgt men last krijgt van jeuk, benauwdheid, tranende ogen, een loopneus.
Een allergie kan in sommige gevallen zelfs levensgevaarlijk zijn!
Het kan een zogenaamde anafylactische shock veroorzaken.
Wat is een Anafylactische Shock
Een anafylactische shock is een acute, zeer ernstige allergische reactie op een lichaamsvreemde stof.
Zo’n anafylactische shock kan levensbedreigend zijn als u niet snel en goed behandelt.
Als men een anafylactische shock heeft, wordt er een heel heftige systemische immuunreactie op gang gebracht in het lichaam.
Deze reactie kan overal in hele lichaam schade aanrichten en als het niet snel wordt behandeld, blijft de reactie alsmaar doorgaan.
De oorzaak van een Anafylactische Shock
Anafylactische shocks worden veroorzaakt door een allergeen.
Een allergeen is een lichaamsvreemde stof die een allergische reactie kan veroorzaken.
Allergeen
Een allergeen is de stof waar iemand allergisch voor is.
Er zijn een heleboel verschillende allergenen.
Een bekend voorbeeld is een sterke reactie op een bijen- of wespensteek.
Andere voorbeelden van allergenen zijn voedselbestanddelen (zoals pinda’s, noten en melk), maar ook bepaalde geneesmiddelen en natuurlatex.
In sommige gevallen is zelfs een spoor van zo’n allergeen genoeg om een anafylactische shock te veroorzaken.
Als u een anafylactische shock hebt, valt uw immuunsysteem een bepaald allergeen aan.
Een bepaalde stof van uw immuunsysteem, namelijk het immunoglobuline-E (IgE), is verantwoordelijk voor deze aanval. De IgE zorgt ervoor dat bepaalde witte bloedcellen (mestcellen) heel veel histamine gaan produceren. En histamine is de stof die de symptomen van een allergische reactie veroorzaakt.
Als u voor het eerst in aanmerking komt met een allergeen, moet er eerst IgE tegen dit allergeen worden aangemaakt.
Dit proces heet sensibiliseren.
Pas de volgende keer dat u weer in aanraking komt met het allergeen, valt het IgE aan en ontstaat er een allergische reactie.
Een allergische reactie is dus altijd iets wat we opbouwen.
Wat ik mijn eigen huidtherapeutische praktijk vaak hoor is
ik snap er niets van want ik eet of gebruik dit al jaren!
En hier ligt juist vaak het probleem van de overgevoeligheidsreactie en de vaak uiteindelijk allergie die we bouwen. Dit komt omdat we ons elke keer weer opnieuw blootstellen aan mogelijke stoffen waar ons systeem uiteindelijk een halt tegen roept.
Inmiddels weten we ook dat de conditie van onze darmen hier een zeer belangrijke rol in heeft.
De bekende “lekkende darm”.
Symptomen van een Anafylactische Shock
Als er sprake is van een “anafylactische shock”, worden er in de mestcellen grote hoeveelheden histamine geproduceerd.
De histamine die vrijkomt, veroorzaakt een snel opkomend ontstekingsproces.
Door de histamine verwijden de bloedvaten, waardoor vocht uit de bloedbaan naar de weefsels gaat.
Als er een anafylactische reactie is, kan men last hebben van de volgende verschijnselen:
- Lage bloeddruk
- Duizeligheid en flauwvallen
- Opgezwollen gezicht, hals, tong en lippen
- Ademhalingsmoeilijkheden (door slijmvlieszwelling met als gevolg vernauwde luchtwegen)
- Jeuk
- Braken
- Angst
Een anafylactische shock kan gelijk ontstaan nadat men in contact is gekomen met het allergeen.
In sommige gevallen kan het ook langer duren totdat de reactie er is, maar meestal ontstaat een anafylactische shock binnen een uur na het contact met het allergeen.
Bij een hele ernstige anafylactische shock kunnen de bloedvaten zo snel verwijden dat er een levensgevaarlijke shocktoestand ontstaat.
Geef een reactie