
Time-restricted-eating
In mijn andere artikel over “intermitterend vasten” stip ik ook even kort time-restricted-eating aan en zeg daar later uitgebreider op terug te komen. Het is een leefwijze die mijzelf erg aanspreekt. U denkt wellicht wat heeft vasten nou met de huid te maken? Direct inderdaad niks maar indirect zeker.
Met mijn aanpak in de holistische huidverzorging is het uitgangspunt het op een natuurlijke manier stimuleren van ons zelfherstellend vermogen. We bekijken de mens als geheel met de huid als haar grootste orgaan.
En als we vasten is een van de mechanismen waar we gebruik van maken “autofagie” ofwel het opruimen van verouderde en beschadigde cellen en weefsels.
Wat is time-restricted-eating eigenlijk? Dit houdt in dat alles wat we op een dag eten binnen een bepaald tijdraam valt. We eten dus binnen bepaalde grenzen.
Dat kan bijvoorbeeld in acht uur, tussen 12.00 en 20.00 uur zijn of tussen 08.00 en 16.00 uur. De rest van de tijd drinkt u alleen water of koffie en thee zonder suiker. Vandaar dat men dit dus ook wel intermitterend vasten noemt.
De effecten hebben niet zo zeer met minder voedselinname te maken, maar meer met het respecteren van uw biologische klok.
Onze biologische klok
Vroeger leefde we op het ritme van de dag, we gingen met de spreekwoordelijke kippen op stok. We aten ook alleen overdag. Al onze stofwisselingsprocessen zijn afgestemd op activiteit en eten overdag en rust en vasten ‘s nachts.
Onze hersenen coördineren die processen via een heel ingenieus en complex fysiologisch systeem dat we de biologische klok noemen. Die klok heeft een ritme en dat past bij het natuurlijke dag- en nachtritme. De timing van de klok sturen we bij met het binnenvallen van licht in onze ogen of als we eten. Gebeurt dit buiten de natuurlijke lichtperiode van de dag dan raakt onze klok van slag. Met als gevolg dat verschillen lichaamsprocessen niet meer goed op elkaar afgestemd zijn. U ziet nu waarschijnlijk wel wat wij met onze moderne leefwijze doen, namelijk de boel in het honderd sturen.
Ontregeling van onze biologische klok
We leven een actief leven en eten onafhankelijk van het dagelijkse licht-donkerritme. En dat zorgt voor problemen want zodra er voeding binnenkomt wordt dat geregistreerd door allerlei sensoren en diverse hormoonsystemen. Deze systemen staan in direct contact met onze biologische klok, die de stofwisseling vervolgens direct bijstuurt.
Gebeurt in overeenstemming met ons natuurlijke ritme dan optimaliseert dit de verwerking van ons voedsel. Maar de meeste mensen eten helaas de hele dag (‘grazen’) door. En wat het ergste is we hebben er zelfs een voorkeur voor om de meeste calorieën na zonsondergang te consumeren ;-). En dat is natuurlijk totaal niet in overeenstemming met ons natuurlijke ritme! Hierdoor raakt onze stofwisseling ontregeld en neemt de kans op ziektes toe.
Hart- en vaatziekten, diabetes maar ook kanker en astma komen vaker voor bij mensen die in ploegendiensten werken. En die relatie is onafhankelijk van andere leefstijlfactoren.
Maar onze klok raakt ook ontregeld door aanpassingen van het slaap-waakritme. In het weekend bijvoorbeeld gaan we later slapen waardoor we ook vaak langer doorslapen en eten daardoor dus ook op andere momenten dan door de week. En waarschijnlijk verhoogt dat ook het ziekterisico.
Dus ook nu is het devies; rust, reinheid en regelmaat ;-).
Time-restricted-eating reset onze biologische klok
Door regelmatig binnen bepaalde tijden te eten resetten we onze biologische klok weer enigszins, zeker als dit eten plaatsvindt binnen het normale dag-nachtritme. De stofwisseling herstelt en de kans op ziekten wordt weer kleiner.
Het is wel belangrijk om het ritme van de maaltijden aan te houden want verandert u dat steeds ook dan raakt onze biologische klok van slag.
Er zijn aanwijzingen dat eten tussen en 8 uur ‘s ochtends en 4 uur ‘s middags effectiever is dan eten tussen 12 en 20 uur maar dit laatste is in huidige maatschappij voor vrijwel iedereen ondoenlijk. Mij lukt de eerste variant vanwege mijn activiteiten ook niet.
Time-restricted-eating en de huid en onze gezondheid
Er is nog geen onderzoek naar het effect van time-restricted-eating op de lange termijn. Maar in tegenstelling tot vrijelijk eten dempt time-restricted-eating ontstekingen, verbetert het de glucosespiegel en de vetstofwisseling en verlaagt het de bloeddruk, onafhankelijk van het lichaamsgewicht. Het vermindert de kans op diabetes en vaatschade.
Tevens zijn er aanwijzingen dat het de kans op verschillende vormen van kanker vermindert.
De afname van ontstekingen en vaatschade hebben een gunstige werking op bepaalde huidaandoeningen.
Hoewel gewichtsvermindering niet de eerste aanleiding is voor deze manier van eten, zien we wel na enige weken een afname van het gewicht. De hoeveelheid is afhankelijk van hoeveel overgewicht er sprake was bij de start van deze nieuwe leefwijze. Als we dit combineren van een ketogene leefstijl dan zien we wel meer gewichtsafname.
Hoe past u deze eetwijze toe
Eigenlijk is het simpel. U kiest een tijdspanne van de dag waarin u alles eet wat u wil. Alleen zou ik als eindtijd niet later dan 20.00 uur nemen want dan komt u al gauw buiten het natuurlijke dag-nachtritme. Na acht uur ‘s avonds drinkt u alleen water of koffie en thee zonder suiker.
Persoonlijk vind ik dit goed vol te houden, van ontbijten was ik al niet een enorme fan dus dat scheelt wel natuurlijk.
Maar met een drukke baan is voor 8 uur ‘s avonds eten veelal goed in te plannen, heel veel eerder wordt vaak lastiger.
Ik ben benieuwd wat uw ervaringen zijn en welke voordelen u ervaart. Leuk als u ze onderstaand met ons deelt . . . .

Geef een reactie