
Het verschil tussen een peeling, scrub of lysing
U zal een peeling of een scrub het beste kennen want deze komen we commercieel het meest tegen. Een lysing is bekender bij de huidprofessional. Maar waarvoor dient deze huidverzorging eigenlijk? Wat kunt u er mee en waar zijn ze goed voor?
Peelings en face-lysingproducten zorgen voor een verweking van de hoornlaag, zodat deze bovenste laag van de huid, die bestaat uit dode huidcellen, relatief zacht kan worden verwijderd.
De productnaam “peeling” is afgeleid van het Engelse “to peel” wat schillen betekent en lysing is afgeleid van het Griekse “lusis” was losmaking betekent. Maar komt van lysinen wat stoffen zijn die ontledend of splitsend inwerken op andere stoffen.
Vaak denkt men dat een scrub en een peeling hetzelfde is. Dat is niet zo er is zelfs een groot verschil.
Ook hoor ik vaak: “huh een lysing, nooit van gehoord wat is dat?” Ik vertel u graag over de overeenkomsten en verschillen tussen de bovenstaande drie producten.
Maar laten we eerst eens naar de huidconditie kijken waarvoor we deze producten inzetten
Dat is namelijk een doffe vale huid of een futloze en onverzorgde huid
De buitenste laag van onze huid is de hoornlaag. Deze laag bestaat zoals gezegd uit dode huidcellen.
Een verdikte hoornlaag heeft een aantal nadelen:
- De huiddoorbloeding is vertraagd.
En dat werkt belemmerend op uw celdeling.
Vandaar dat sommige dit dan ook zien als een ‘anti-ageing’ behandeling. - Ook het opnamevermogen van de huid is verminderd
Daarom ziet de huid er vaal uit.
Maar met behulp van een peeling, scrub of een lysing verwijderen we deze dode opperhuidcellen. Waardoor het opnamevermogen van de huid verbetert. Hierdoor zullen de werkstoffen van de huidverzorgingsproducten beter opgenomen worden. De huid ziet er na zo’n behandeling weer fris uit en voelt zacht aan.
Dit kunt u thuis doen met door uzelf gekochte maskers of in de huidtherapeutische praktijk laten doen door een huidprofessional.
Wat is het verschil tussen een peeling, scrub of lysing
- Een scrub bevat alleen schurende bestanddelen! (deze heeft dus geen hoornsplitsende ingrediënten).
Is geschikt voor een sterk verhoornde huid en een huid met littekens, maar dan nog zijn wij bij Chris Farrell absoluut geen voorstander van een scrub, deze zal u dus ook niet aantreffen in ons productassortiment.
Iets anders om rekening mee te houden, als het milieu u lief is, is dat de kleine ‘korreltjes’ in de scrubs vaak microplastics zijn die ons milieu ernstig vervuilen.
Daarnaast is een scrub zeker niet geschikt voor een oudere, verslapte huid, een huid met roodheden (couperose), actieve acne of een dunne, gevoelige huid.
Zelfs voor die sterk verhoornde huid zijn er betere en huidvriendelijkere oplossingen. Uw Chris Farrell Huidprofessional zal het u graag uitleggen. Want het is namelijk zo dat wanneer uw huid in een optimale conditie is er geen sprake is van een overschot aan dode huidcellen die verwijderd zouden moeten worden.
- Een peeling kan de volgende ingrediënten bevatten; schurende stoffen, organische zuren of stoffen die de hoornlaag verweken. Een peeling is geschikt voor de vette, grove huid, een huid met littekens, een verdikte hoornlaag, hyperpigmentaties en een vochtarme huid, gerstekorrels (milia) en mee-eters (comedonen).
- Een lysing kan dezelfde stoffen als een peeling bevatten, met uitzondering van de schurende bestanddelen. In een lysing staat de werking van enzymen voorop. Dit zijn eiwitsplitsende enzymen die ervoor zorgen dat de hoornlaag verdund wordt en de celdeling verbetert.
Een lysing is geschikt voor ieder huidtype en met name voor een oudere, verslapte huid, een huid met roodheden en actieve acne.
Onze peeling heeft eigenlijk een verwarrende naam want als we hier naar het type product kijken dan hebben we zeker met een lysing te maken. Onze Thalasso Algae Peeling is een fantastisch product voor een oudere verslapte huid maar ook een huid met actieve acne.
Die is een product op basis van zee-algen wat u zelf thuis kunt toepassen. Als u dit doet kunt u het algenpoeder aanmaken met water, afgekoelde (groene of zwarte) thee of het Chris Farrell Tonic wat u dagelijks voor uw huid gebruikt. Zorg dat de vloeistoffen niet té warm zijn anders werken de enzymen niet meer.
Maar u kunt er ook een reinigend masker van maken voor een huid met onzuiverheden door het algenpoeder 1:1 te mengen met uw veelzijdige Balance pH Mask.
Maar voor in de Chris Farrell huidtherapeutische praktijk heeft uw huidprofessional de beschikking over een nog krachtigere variant van deze algen peeling. Wilt u uw huid een lekkere extra booster geven vraag dan uw huidprofessional om het Oceanische Alpenpeeling.
Wat zijn uw ervaringen met diverse peelings en scrubs? Leuk als u dit met onze wilt delen of wellicht heeft u nog vragen dan horen we die natuurlijk ook graag :-).

Geef een reactie