Behandelopties bij histamine intolerantie
Histamine-arm dieet
Bij een histamine-intolerantie kan het voorkomen dat er tekorten ontstaan, omdat veel voedingsmiddelen niet binnen het dieet passen.
Dit heeft te maken met de hoeveelheid histamine die in een voedingsmiddel zit, of de hoeveelheid histamine die gevormd kan worden.
En er kan daardoor een tekort ontstaan aan belangrijke vitamines en mineralen.
Werking van enzymen bij histamine intollerantie
Als de oorzaak van de histamine-intolerantie een tekort aan het enzym DAO is, kan er een enzympreparaat worden gebruikt.
Een enzympreparaat is geen vervanging voor een histamine-arm dieetadvies.
Er zijn enzympreparaten die het enzym DAO bevatten.
Enkele voorbeelden van DAO-preparaten zijn: Daosin en Daopure.
Deze preparaten zijn vanwege hun dierlijke oorsprong niet geschikt voor vegetariërs en veganisten en zijn alleen verkrijgbaar via internet.
Een preparaat wordt voor de maaltijd ingenomen, zodat dit de aanwezige histamine kan afbreken.
Histamineverlagende suppletie
Flavonoïden hebben een remmende werking op het vrijkomen van histamine.
Bijna alle fruit, groenten, kruiden en specerijen bevatten flavonoïden.
Factoren die bijdragen aan een tekort van flavonoïden zijn onvoldoende inname van groenten en fruit, evenals het routinematig eten van industrieel verwerkte producten.
Helaas is extra eten van sommige flavonoïdenrijke voeding als men histamine intolerant is geen optie, omdat ze histaminerijk zijn.
Quercetine is een voorbeeld van zo’n flavonoïde.
Histamine komt voor in de volgende voedingsmiddelen die veel gegeten worden
- Appelen
- Uien
- Thee
- Bessen
- Koolsoorten
- Zaden en noten
- Bloemen
- Bast van bomen en bladeren
- Rode druiven
- Frambozen
- Groene thee
- Knoflook
Maar bij een histamine-arm dieet vallen vaak veel noten, zaden, specerijen af omdat ze histaminerijk zijn.
Quercitine en OPC
Quercitine-extract in een voedingssupplement is daarentegen goed als natuurlijke histamineverlager inzetbaar.
Dat geldt ook voor OPC.
Met OPC (oligomere proanthocyanidinen) worden bioflavonoïden uit druivenpitten aangeduid, die zijn opgebouwd uit eenheden catechine en epicatechine.
Ze behoren tot de meest krachtige natuurlijke antioxidanten en zijn breed inzetbaar bij condities met oxidatieve stress (bijvoorbeeld bij verhoogde histamine, toxines of ontsteking).
OPC’s versterken de activiteit van vitamine C en vitamine E.
Daarnaast bevorderen OPC’s een evenwichtige immuunrespons.
Ribes Nigrum
Ook inzetbaar is de ribes nigrum.
Proanthocyanidinen van Ribes nigrum verminderen de door IL-4 en IL-13 gestimuleerde secretie van ontstekingsbevorderende chemokines (waarbij histamine vrij komt).
Een Canadese studie stelde vast dat anthocyaninen van Ribes Nigrum en specifiek cyanidine-3-O-glucoside, de secretie van IL-6 door humane macrofagen remde.
IL-6 is een cytokine dat een rol speelt bij ontstekingsreacties.
Pycnogenol in synergie
Pycnogenol is de naam van het gepatenteerde en gestandaardiseerde schorsextract van de zee-den (Pinus pinaster).
Het extract is gestandaardiseerd op 65- 75% proanthocyanidines, het meeste daarvan is OPC (met name dimeren van catechine en epicatechine).
De bioactieve bestanddelen van pycnogenol worden na inname snel opgenomen, hebben een hoge biologische beschikbaarheid en versterken elkaars werking (synergie).
Behandelopties bij histamine intolerantie
De behandelmogelijkheden zijn beperkt en wat bij de ene persoon wel aanslaat hoeft niet effectief te zijn bij de ander.
Zo is het altijd een individuele en persoonlijke zoektocht.
Waarbij het raadzaam is om een voedingsdeskundige of een (natuur) geneeskundige te raadplegen.
Histamine en Rosacea
Heeft u Rosacea lees dan ook eens het volgende artikel.
Ik denk dat ik Rosacea heb, maar wat is het verschil met acne?
Geef een reactie